Jesień to czas królowania w Polsce dyni. Znajdziemy ją w sklepach i na targowiskach, skąd ląduje na naszych talerzach – zarówno w domach, jak i w restauracjach. Roślin tych używa się też do dekoracji na Halloween. Polska jest liderem Unii Europejskiej pod względem produkcji dyni.
Dynia w Polsce
Dynia to roślina wielofunkcyjna – można z niej zrobić zupę, placki, dżem, dodać do leczo, makaronu, czy wykorzystać jako dodatek do mięsa. Posłuży zarówno jako deser jak dodatek do dania wyrwanego. Jest bardzo zdrowa i sycąca.
Jesienią rolnicy prześcigają się w konkursach na największą dynię. Do tej pory wygrywa Dynia Dorotka, która waży 907 kilogramów. Wyhodował ją pan Mateusz z Zarzecza na Podkarpaciu.
31 października przypada Halloween, w trakcie którego rządzi kolor pomarańczowy. Dynie służą do dekoracji domów, wystaw sklepowych i restauracyjnych. Są wręcz synonimem Halloween pod postacią Jack O’Laterna. To twarz wydrążona w dyni. Do środka takiej dekoracji wkłada się świecę. Według irlandzkiej legendy twarz należy do mężczyzny, któremu udało się oszukać diabła.
Rekord Polski na Ursynowie! Dynia Dorotka 907 kg Hodowca Mateusz Dąbrowski via #portalursynowski pic.twitter.com/141QmxXEzg
— Miasto Ursynów (@MiastoUrsynow) October 14, 2023
Dynia – jagoda
Pospolicie mówimy o niej „warzywo”, ale tak naprawdę jest to jagoda, która może osiągnąć masę do 200 kg. Gatunek dyni olbrzymiej może ważyć nawet tysiąc kilo! W zależności od klasyfikacji wyróżnia się od 14 do 22 rodzajów dyń. Część z nich jest jadalna, a część służy tylko do dekoracji.
Dynie są łatwe w uprawie, ich hodowanie nie wymaga wysokich nakładów finansowych.
Polska liderem Unii Europejskiej
Jak wynika z danych opublikowanych przez Eurostat w 2022 roku, polscy rolnicy wyhodowali najwięcej dyń w całej Unii Europejskiej – ok. 290 ton. Na drugim miejscu znalazła się Francja (222 t), podium zamyka Hiszpania (152 t). W europejskiej czołówce są też Portugalia i Niemcy.
Te pięć krajów odpowiada ze 88 proc. produkcji dyni w całej Unii Europejskiej.
About 88% of all #pumpkins and gourds in the #EU were produced in just five Member States in 2021:
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) October 29, 2022
🇵🇱Poland (289 600 tonnes)
🇫🇷France (221 980)
🇪🇸Spain (151 620)
🇵🇹Portugal (126 590)
🇩🇪Germany (99 080)
https://t.co/3TOCjS3XeO#halloween2022 #happyhalloween #halloween pic.twitter.com/zWqJs3ir89
Dynia na eksport
Dynia jest drugim najczęściej eksportowanym świeżym warzywem w Unii Europejskiej. Znajduje się zaraz za truflami. Dynie z UE trafiają najczęściej do Wielkiej Brytanii i Szwajcarii. Polska w 2021 r. wyeksportowała 3,5 tys. ton dyni, głównie do Belgii.
Źródło: Eurostat, wp.pl